HTML

Komolyan kell-e venni egy szappanopera sztereotípiáit egyes társadalmi csoportokról, intézményekről?

Egyrészt bizonyára igen, hiszen maga a műfaj egyik jellegzetessége, hogy panelekből épül föl, s lám, a könyvtárospanel most ilyenre sikeredett.

Annyira azért mégsem, hogy  egyből  ellenakciót kellene szerveznünk a könyvtároskép „javítására”.

 Lehet, hogy ismét túlreagáltuk a sorozat egyetlen epizódját?

Művelődésszervező végzettségű fodrászom másképpen látja e szappanopera tükrét a könyvtárral kapcsolatban. Azt mondja - mint rendszeres nézője a sorozatnak - , igaz, hogy ez az epizód nem tette vonzóvá úgy általában a könyvtárost, azonban azt lehetett eddig leszűrni a könyvtárról, hogy az JÓ HELY. A sorozat pozitív figurái, főként a fiatalok igen gyakran járnak könyvtárba, az élet fontos eleme, terepe (annak ellenére ugye, hogy most itt hivatkozhatnánk a nemrég is előcitált statisztikai adatra: a lakosság 16%-a könyvtári tag)!

 Az a jelenség veszélyesebb, amiről HSD írt, a témához kapcsolódva az olvasgató könyvtárosokról.

Teljesen véletlenül éppen ma olvasom M. C. Beaton: Agatha Raisin és az elkóborolt túrázó c. könyvében az alábbiakat – ez is egy könyvtároskép:

 „James kezdett belefáradni az archivált cikkek közötti keresgélésbe. … - Hamarosan zárunk – szólalt meg egy hang mellette. Felpillantott: csinos, fiatal könyvtárosnő volt a hang tulajdonosa. Hosszú, egyenes szálú szőke haja és babaarca volt. Nagyon rövid, nagyon testhezálló rövid szoknyát és magas sarkú cipőt viselt. Kitör a káosz, ha felmászik  a létrára, gondolta James.

[Elmennek egy kocsmába.]

„Meséljen inkább magáról… Bizonyára csodálatos munkája van. Egy könyvtárban dolgozhat annyi könyv között.

- Ez is csak egy munka. – vonta meg vállát a lány.  Előbb-utóbb egyhangú lesz.

…- Előfordul. Kik a kedvenc írói?

- Nem nagyon olvasok. Inkább tévét nézek.

James igyekezett leplezni megdöbbenését. –De mi értelme könyvtárosnak menni, ha egyszer nem érdeklik a könyvek?”

Címkék: könyvtároskép könyvtárkép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polcologia.blog.hu/api/trackback/id/tr105223058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása