HTML

Polcológia

Lassan kifelé egy hivatásból...

Friss topikok

Kedvemre való kérdést tett föl a KIT szerkesztője legutóbb. Milyennek tartom könyvtáram katalógusát?

 Nagyon kíváncsi lennék - és nem pletykaéhségből! – arra, hogy melyik könyvtár könyvtárosa tartja „kiválónak” illetve „jónak” saját katalógusát. és mi alapján?

Van pontos mérésük (pl. a naplófáljlok rendszeres figyelése) a katalógushasználatról? És milyen körben beszélik meg ezt? Csak a feldolgozók, vagy olvasószolgálatosok is?

Egy ideje a katalógus (személynevek) rendszeres javítása közben próbáltam más katalógusok adataival egybevetni az információkat! Hát mit mondjak, érdekes volt! Ennek során vagy végén újabban már csak két könyvtári katalógus böngészője van nyitva a tálcámon  - ezek igazán megbízhatók, még ha néhány tévedés ezekben is felfedezhető –, rájuk igazán adhat a katalógushasználó olvasó.

Ez csak egyetlen pont – az adatok megbízhatóságának kérdése . De ott van a klasszikus kérdés: a pontosság, a teljesség –  az az érzésem, ez a két, mindig együtt említendő nagyon fontos kérdés került igazán a háttérbe a katalógusok ürügyén.

Aztán a keresés ideje… (tapasztalatom szerint ez eléggé IKR-függő).

 És a mániám: a találatok megjelenítése! Vannak könyvtárak, ahol látszik, nem világosítják föl a fejlesztőket, hogy a legtöbb katalógushasználó milyen célból szeretné letölteni a találati halmazt.

Szóval nagyon sok további kérdést és meglévő problémát vet föl katalógusunk minősítésének ügye. Nem hiszem (mert látom), hogy megoldhatja ezeket a minőségbiztosítási kérdőív az olvasókhoz – sokkal mélyebb elemzést igényelne a dolog!

 

 

Címkék: könyvtár katalógus

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://polcologia.blog.hu/api/trackback/id/tr225115840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása